Rundvee

Ons Wassenaars Roodbont is gefokt door het bekende Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) te kruisen met een goedbevleesde ouderwetse Brandrode stier. Dag en nacht, zo lang het weer het toelaat, lopen de koeien buiten.
 
Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten
 
Koeien in de wei is niet alleen een leuk gezicht, het is ook heel gezond en belangrijk voor het maken van kaas. In groeiend gras zit namelijk meervoudig onverzadigde vetzuren (de zogenaamde CLA's) en zodra het gras gemaaid wordt gaan deze verloren. Onze melk gaat naar een kaasfabriek, Cono kaasmakers, waar ze het presteren niet alleen de lekkerste, maar ook de beste kaas van Nederland te maken.
 
Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten
 
Wassenaars Roodbont is geen ras waar gefokt wordt op melkproductie. Bij ons gaat het om het geheel. Als de koeien een mooi buitenleven achter de rug hebben blijft er een verschrikkelijk lekker stuk vlees over. Gelukkig hebben wij in Keurslagerij Groeneveld iemand gevonden met dezelfde smaak. Vroeger werd al het vee op de markt verkocht en elders opgegeten. Nu kan heel Wassenaar ervan genieten. Ook hier is het van belang dat de koeien zo lang mogelijk eten van het sappige gras in de mooie Zuidwijkse en Papewegse veenweidepolders. Samen met de zilte lucht van de zee krijgt het vlees een extra dimensie. Het is en blijft een prachtig gezicht de stier die de hele dag loopt te snuffelen en al die grazende en herkauwende koeien.
 
Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten
 
In de winter, als het weer het niet meer toelaat gaat al het rundvee, zowel jong als oud, naar de warme stal. We beschikken over verschillende vormen: ligbox-, Hollandse en potstallen. Op stal worden de koeien onder andere gevoerd met het gras waar we de hele zomer aan gewerkt hebben om het zo goed en droog mogelijk te verzamelen.
 
Terug